Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εκρηκτική ύλη η συνένωση του δυναμισμού του ΚΚΕ με την εμπειρία των εργαζομένων

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Ν. Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ

Φιλοξενούμενη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ ήταν χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε στη συνέχεια το διάλογο που είχε με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

-- Θα ξεκινήσω από αυτές τις κόντρες που έχουν ανάψει μέσα στο προεκλογικό σκηνικό και από τις οποίες, αυτή τη φορά, δεν έχουν εξαιρέσει ούτε εσάς. Μέχρι τώρα συνηθίζαμε σε προεκλογικές περιόδους να βλέπουμε να στήνεται δικαστήριο ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι έχετε μπει κι εσείς στο μάτι τους και για να έχετε μπει κάποιος λόγος θα υπάρχει. Ποια είναι η ερμηνεία που δίνετε, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό πέφτουν πολλοί πυροβολισμοί σε βάρος του ΚΚΕ; Πυροβολισμοί από τον Πάγκαλο, από τον Καρατζαφέρη, από το ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγο άκουσα στον ΑΛΦΑ τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι το ΚΚΕ λειτουργεί με αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

-- Α. Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, αυτό που ζούμε στην προεκλογική περίοδο θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά - κι εδώ η ευθύνη βρίσκεται στα κόμματα πριν απ' όλα, όχι όμως σε μας - πάμε για ευρωεκλογές, γίνονται μια φορά στα πέντε χρόνια, η ψήφος κρατάει δευτερόλεπτα, κι όλο αυτό το διάστημα συζητάμε για την κόπρο του Αυγείου - που υπάρχει πραγματικά - και δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης ενημέρωση του ελληνικού λαού τι αποφάσεις έχει πάρει η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, τι στάσεις κράτησαν τα κόμματα.

Να υπάρχει πόλεμος ανάμεσά μας, με επίκεντρο όμως αυτά τα ζητήματα. Πολύ περισσότερο που είμαστε και σε περίοδο κρίσης, πολύ περισσότερο που υπάρχουν τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ που λένε το εξής πράγμα: Οτι από τις 8 Ιούνη μπαίνει στο στόχαστρο ξανά και ξανά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλη την Ευρώπη. Τώρα γιατί πυροβολούν το ΚΚΕ. Πρώτα πρώτα πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν πάθαμε κανένα τραύμα από αυτόν τον πυροβολισμό.

-- Αυτό δεν το ξέρετε ακόμη. Θα το δείτε στην κάλπη.

-- Α. Π.: Για πάνω από 90 χρόνια ακούμε διάφορα. Είναι μέσα στο παιχνίδι του συστήματος. Οταν λέω τραύμα...

-- Εννοείτε ηθικό τραύμα.

-- Α. Π.: Βεβαίως, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει. Από κει και πέρα αυτό είναι το παιχνίδι. Να σας πω, πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξέρετε τι έλεγαν για το ΚΚΕ; Μην ψηφίζετε το ΚΚΕ γιατί θα σας πάρει τις γυναίκες σας, είναι υπέρ της κοινοκτημοσύνης των γυναικών, θα σας πάρει τα σπίτια σας. Απλώς τώρα άλλαξε το περιεχόμενο. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι απέφυγαν τα άλλα κόμματα, και ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να θέσουν για συζήτηση την πορεία της ΕΕ, τις αποφάσεις. Είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουν τι αποφασίζονται στις περίφημες συνόδους της ΕΕ, που το μόνο που μένει στο λαό είναι ότι βγαίνει μια «οικογενειακή» φωτογραφία στο τέλος, που μπορεί να αλλάζει λίγο η σειρά.

Τι απόφαση πάρθηκε στην Πράγα; Τι λέει η κυβέρνηση, τι έκανε ο κύριος Καραμανλής στην Πράγα; Με τι συμφώνησε, με τι διαφώνησε - κατά τη γνώμη μας συμφώνησε σε όλα - και γιατί το ΠΑΣΟΚ δε σχολίασε τις αποφάσεις της Πράγας, που τις υπέγραψε και ο αδερφός Θαπατέρο και οι άλλοι γνωστοί σοσιαλιστές;

Αυτά είναι τα θέματα. Δεν μπορεί δηλαδή κάθε πέντε χρόνια που γίνονται οι ευρωεκλογές και όταν η ψήφος κρατά τόσο λίγο, κυριολεκτικά ν' αφήνουν τον ελληνικό λαό χωρίς να αισθανόμαστε στοιχειωδώς να πούμε κάναμε αυτό.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επιταγή δέσμευσης και αντιπροσώπευσης, όχι λευκή

-- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα, φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον ότι θα συγκεντρώσουν από τη μεταπολίτευση το μικρότερο άθροισμα που είχαν μαζί, στο 60%. Παρ' όλα αυτά βλέπω ότι το ΚΚΕ εμφανίζει μια άνοδο αλλά δεν εμφανίζει την άνοδο που θα ανέμενε κανείς σε μια τέτοια περίοδο. Αντίθετα η απογοήτευση του κόσμου διοχετεύεται σε ένα σχήμα όπως οι Οικολόγοι - Πράσινοι, το οποίο δεν το ξέρουμε καλά καλά ποιοι το αποτελούν, τι πρεσβεύει για τα υπόλοιπα θέματα, το οποίο έχει εμφανιστεί εδώ και ενάμιση μήνα και ανεβάζει τα ποσοστά του, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, με γεωμετρική πρόοδο.

-- Α. Π.: Πολύ ευχαρίστως τη συζήτηση αυτή να την κάνουμε στις 8 Ιουνίου, όπου θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Σε μας δε μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Αυτό που ακούγαμε πριν μήνες ότι ανατράπηκε το πολιτικό σκηνικό και ανατράπηκε ο δικομματισμός. Εμείς ξέρετε τι λέγαμε τότε; Και με το 8,16% του ΚΚΕ - που είναι σημαντικό - κάθε ψήφος που κερδίζει το ΚΚΕ αντανακλά σε ιδρώτα και δε λέω αίμα γιατί αυτή την περίοδο δε χύνεται αίμα, αλλά και αίμα θα μπορούσα να πω χωρίς να κυριολεκτώ. Διότι για να ψηφίσει κάποιος το ΚΚΕ περνάει ένα χαντάκι. Σας διαβεβαιώ ότι το χαντάκι θα το περάσουν πολύ περισσότεροι. Ολοι αυτοί που ξεγελάστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δε θα είναι όλοι, αλλά θα είναι πολλοί απ' αυτούς. Είναι ένα χαντάκι. Διότι ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει. Το να ψηφίσεις ΚΚΕ δεν είναι απλώς σου δίνω μια λευκή επιταγή και με αντιπροσωπεύεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι επιταγή αντιπροσώπευσης και δέσμευσης, όχι λευκή. Αλλά σημαίνει πια ότι όλοι μαζί γινόμαστε συνυπεύθυνοι για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, που λέμε εμείς, του αντίπαλου δέους.

-- Ολους αυτούς που τους καλείτε να σας υποστηρίξουν, δεν είναι κομμουνιστές, είναι αριστεροί, είναι δημοκράτες, είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν, στη φάση αυτή, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και θεωρούν ότι εσείς είστε μια συνεπής και υπεύθυνη δύναμη. Αυτούς την επόμενη μέρα πώς θα τους διαχειριστείτε, πώς θα γεφυρώσετε διαφορές;

-- Α. Π.: Δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο διαχείριση κι αν τον έχω χρησιμοποιήσει, ζητάω συγνώμη. Η δύναμη δε θα είναι όλη δική μας. Και το εννοούμε. Δεν είμαστε τόσο αφελείς να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε διά μιας ψήφους. Θα είναι πολλοί που θα έγιναν κομμουνιστές και θα γίνονται σε αυτό το πεντάχρονο. Αλλά θα ψηφίσουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν κατατάσσουν τον εαυτό τους στους φίλους του Κόμματος. Κατατάσσουν, όμως, τον εαυτό τους στους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να συμβάλουν, να παλέψουν για τα δικά τους προβλήματα μαζί με τους κομμουνιστές, που όλα τα χρόνια δεν τους εγκαταλείψαμε. Και είμαστε μαζί τους χωρίς να τους έχουμε δεδομένους ψηφοφόρους. Θα βαδίσουμε μαζί. Θέλετε να αναλάβουμε εμείς και την πρώτη ευθύνη, όχι με την έννοια να τους καθοδηγήσουμε, αλλά με την έννοια να σηκώσουμε το μεγαλύτερο βάρος των θυσιών και των δυσκολιών. Πρέπει να βαδίσουμε μαζί. Σημαίνει δηλαδή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από τις 8 Ιούνη πρέπει να βρει απέναντί της πολύ περισσότερους, μέσα από τα σωματεία, από τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς των μικρεμπόρων, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τα πανεπιστήμια. Μιλάμε δηλαδή για αγώνα μέσα στον οποίο διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι θα αποτρέψουμε τα χειρότερα και θα κερδίσουμε κάτι.

-- Για τους πυροβολισμούς;

-- Α. Π.: Είναι τυχαίο - πυροβολισμούς μπορεί να δέχονται και τα άλλα κόμματα ή να ρίχνουν μεταξύ τους - ότι απέναντι στο ΚΚΕ υπάρχει τέτοια λάσπη και σε ένα θέμα, όπου θέλουν να πουν το εξής πράγμα: «Κοιτάξτε να δείτε, δεν είμαστε μόνο εμείς οι δύο βρώμικοι. Ολοι είναι βρώμικοι. Μείνετε σε μας, που είμαστε και κόμματα εξουσίας και μπορούμε και να ρουσφετολογήσουμε». Δηλαδή, ακριβώς θέλουν να θίξουν την ειλικρίνεια και την εντιμότητα του ΚΚΕ, ενώ μπορούν να μας πολεμήσουν στις θέσεις μας. Επομένως, δείχνει ότι μας φοβούνται. Και θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμείς δε λέμε ότι στις 8 του μήνα θα ανατρέψουμε τα πάντα. Αλλοι έχουν αμετροέπεια. Ομως, φοβούνται τη δυναμική. Και η δυναμική βρίσκεται στο εξής πράγμα: Το ΚΚΕ μιλάει έγκυρα, έγκαιρα, έχει συνέπεια λόγων και έργων και αυτά τα λόγια και έργα θα πατήσουν στην εμπειρία των εργαζομένων. Αυτή τη συνένωση δε θέλουν, το δυναμισμό του ΚΚΕ με την εμπειρία που ζουν οι εργαζόμενοι. Γιατί αυτό μπορεί να γίνει μια εκρηκτική ύλη. Αυτό θέλουν να το αποτρέψουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργή για τον θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή από πυρά αστυνομικού(2023-11-15 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο(2023-04-12 00:00:00.0)
Βγήκε από το νοσοκομείο ο μαθητής(2008-12-20 00:00:00.0)
Δολοφονική επίθεση κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος(2008-12-19 00:00:00.0)
Σκληρή σύγκρουση και αναμέτρηση για την επίλυση των προβλημάτων(2008-01-10 00:00:00.0)
Ο αθηναϊκός λαός ματαιώνει την επιστράτευση(1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ